22 Aralık 2011 Perşembe

ilk Ambulans

İlk Ambulans - Dünyada İlk Ambulans

Ambulans, bir diğer adı ile cankurtaran olarak bilinir. Acil olarak gelişen bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalan bir insana ilk yardım müdahalesini yapmak ve hastayı en kısa zamanda hastaneye gitmesinde yardımcı olan araç ve ekibidir. 

Bu denli önemli olan ambulansın tarihine baktığımızda, dünyadaki  ilk ambulans   1792 yılında Napolyon ‘un özel cerrahı Baron Dominique Jean Larrey tarafından yapılmıştır. 
Ambulans; kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum 
yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine götüren araçtır. Dünyadaki ilk ambulans ve ambulansın icadı.

ambulans ve acil bakım teknikeri görevleri nelerdir
ambulans ve acil bakım teknikeri yetkileri
ambulans ve acil bakım teknikerinin görevleri

  • Hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu
  • belirler,
  • Durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular,
  • Hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gerektiğinde polis veya
  • itfaiyenin yardımını sağlar, gereğini yapar,
  • Yolda hastaya acil bakım hizmeti verir,
  • Hastayı bir sağlık kuruluşuna teslim eder, oradaki ilgililere hastanın durumu
  • hakkında bilgi verir,
  • Hastanelerin acil servis bölümünde  ilk yardım görevi yapar,
  • Gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapar.
dünyadaki ilk ambulans savaşlarda kullanılmak amacı ile tasarlanmış. Günümüzde ise yaygın olarak sivil hayatta kullanılmakta. Ancak haberlerde duyduğumuz ambulans geç geldi gibi durumlar da şehir içi trafik nedeniyle oluşan olumsuzluklardır. 

ilk ambulans ne zaman bulundu?

ilk kez 1790 yılında Dominique Larey tarafından hafif bir araba olarak 
ilk ambulans tasarlandı. 


Ambulansın Olay Yerine Yönlendirilmesi: Olay yerinin bulunduğu adrese, en yakın istasyondaki ambulans ve ekibi yönlendirilir. Yönlendirme esnasında telsiz kullanılır. İlgili doktor tarafından, hasta veya yaralının durumu, adresi ve olay yeri hakkında bilgi ambulans ekibine aktarılır. Görevlendirilen ambulans ekibi hemen olay yerine doğru yola çıkar.Bu esnada ambulansın olay yerine giderken yaptığı hız ve konumu, 112 komuta merkezde, sistemde kullanılan GPS sayesinde takip edilmekte, gerektiğinde uyarılar yapılmakta ve olay yeri adresi sayısal haritalardan tespit edilmektedir. Bu esnada yapılan telsiz ve ek telefon görüşmeleri kayıt altına alınmaktadır.

Olay yerinde Acil Tıbbi Müdahale: Hasta veya yaralıya  ulaşılır ulaşılmaz öncelikle olay yeri gözlemlenir, olay yeri güvenliği sağlanır. İlk tıbbi müdahale ve değerlendirme yapılır.  İleri tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan vakanın en yakın sağlık kuruluşuna nakli sağlanır, gerek yoksa olay yerinde tedavi yapılır. Ambulans kayıt formuna hasta ile ilgili bilgiler ve olay yerine ulaşma bilgileri kaydedilir. Ekip, nakle karar verir ise, nakil başlamadan Merkez ile iletişime geçerek, gerektiğinde hastanın durumuna en uygun acil servis hakkında yönlendirme ister.
Ambulansta Acil Tıbbi Bakım: Ambulansta acil tıbbi bakım vermeye yönelik tüm araç-gereç ve tıbbi malzeme bulunmaktadır. Hastaneye ulaşana kadar hastaya gerekli tıbbi müdahaleler ekip tarafından kesintisiz olarak sürdürülür.

Hastaneye vakayı teslim etmek: KKM’nde bulunan “hastane koordinasyon sistemi” sayesinde tüm hastanelerin küvez,yoğun bakım yatak sayıları on-line olarak takip edilmektedir. Hasta veya yaralının  uygun hastaneye KKM yönlendirilmesi ile ulaştırılmaktadır.Hastane Acil Servisine ulaşıldığında ekip tarafından hastaya yapılan işlemler acil servis doktoruna anlatılarak, doldurulan ambulans kayıt formunun bir nüshası verilerek hastanın teslimi yapılır. Hastaneden ayrılırken bu bilgiler ve 112 merkeze telsiz ile bildirilerek, gerektiğinde başka bir vakaya çıkış yapılır.

İstasyona dönüş: Görevi sonlanan ambulans ekibi yeni bir göreve çıkış yapmak üzere istasyona döner ve  tüm veriler istasyonda ki bilgisayara kaydedilir. Her vakadan sonra ambulans temizliği ve eksilen malzemenin yerine konulması işlemi yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder