19 Ocak 2012 Perşembe

Tarihteki ilk Sampuan

İlk Şampuan - Tarihteki İlk Şampuan


ilk şampuan oldukça eski tarihlerde icat edilmiştir. Kaynamış su ile sabuna soda ve potas katarak bir karışım elde edilirdi ve bu karışım ilk şampuan olarak geçer. Hintçede champo sözcüğü masaj yapmak anlamına gelir. 


Şampuan nedir, nasıl tanımlarsınız? Türk Dil Kurumu'nun Türkçe sözlüğü, şampuanı “Genellikle saç yıkamada kullanılan sıvı sabun” olarak tarif ediyor. Ancak şampuan üreticileri bu tanımdan hiç hoşlanmıyor ve yetersiz buluyorlar. Konuştuğumuz şampuan üreticilerinin yaptıkları açıklamaların ortak paydasını aldığımızda, ortaya çıkan yeni tarif şöyle: “Şampuan bir saç temizleme ve bakım ürünüdür.” Konuyu incelemeye başladığımızda önce ürünün genel kabul görmüş bir tanımını yapma ihtiyacını duyduk. Bu tanım ileride göreceğimiz şampuan savaşları bölümünde işimize yarayacak. 

Şampuan Türkiye'ye  İlk kez 1950'lerin başında girdi. İlk zamanlarda şimdiki gibi sıvı halde satılmıyordu. Küçük paketler içinde alınan toz halindeki karışım, su ile karıştırılarak şampuan elde edilirdi..! Daha sonra cam şişelerde sıvı halde satılmaya başlandı. Ambalaj sektörünün gelişmesiyle günümüzdeki ambalaj şekline ulaşıldı. Kimya sanayiindeki gelişmelere paralel olarak, şampuanın içeriği de gelişti ve şampuanı bir tür “sıvı sabun” olma tanımından “bakım ürünü “ olma düzeyine taşıdı. Şampuanın Türkiye'de yaklaşık yarım asırlık bir geçmişi var. 

Şampuan sanayii, yakın geçmişteki krizlerden en önce etkilenen sanayilerden birisi oldu. Bunu başlıca iki nedeni var. Birincisi hammaddesinin dışa bağımlı oluşu. Artan döviz fiyatları hemen maliyetlere yansıtılıyor ve şampuanın fiyatı özellikle 2001'de tam deyimiyle füze gibi yükseliyordu. Şampuanın düzenli olarak her ay artan fiyatı, bu ürünün geniş kitleler tarafından tüketilmesini engelliyordu. Bir diğer neden ise bu sanayide ikame mallarının güçlü oluşuydu. Şampuanın terkedildiğinde çok daha ucuz olan sabuna geçiliyordu. Sonuçta pazarın hızla daraldığı gözleniyordu.